Útjavítási segédanyagok

BORNIT reaktív aszfalt

Reaktívan átkeményedő aszfaltkeverék. Javítási és fenntartási munkákhoz, utak, járdák, felhajtók, parkolók, stb. hibáinak, gyors javításához.

Előnyei:

 • Bedolgozás után, azonnal tömít, stabi, és forgalomba helyezhető.
 • Teljes átkeményedés, kb. 1 nap elteltével, vízzel történő reakció, hatására jön létre.
 • Hidegen bedolgozható, nem kell keverni, 0°C alatt is használható.
 • Hosszantartó javítás. Egyenértékű, a forró aszfaltkeverékkel.

BORNIT®-Reaktiv-Asphalt, egy víz hatására kikeményedő javítóanyag. Minden súlykategóriában alkalmazható. Az egyszerre bedolgozható rétegvastagság 5 – 20 mm (Reaktiv-Asphalt 20) vagy 10 – 50 mm (Reaktiv-Asphalt 80) alkalmazása esetében. A bedolgozás, és bedöngölés után, a javított felület azonnal forgalomba helyezhető. BORNIT®-Reaktiv-Asphalt végleges keménysége, a teljes átkeményedés után, egyenértékű, a forrón terített aszfaltkeverékkel. Az így kapott felületen, további javítására nincs szükség. BORNIT®-Reaktiv-Asphalt környezetbarát, újrafeldolgozható, és nem tartalmaz, párolgó oldószereket. Az anyag 0°C alatt is használható.

A javítandó felületet tisztítsuk meg, távolítsuk el a szennyeződéseket, és a nem teherbíró burkolati részelet. A felületnek száraznak, vagy enyhén nedvesnek kell lennie.  Betonfelület, vagy vékonyrétegű javításnál, vagy nagyobb igénybevételű felületeknél, a jobb tapadás érdekében, az alapfeületet, és a javítás széleit, BORNIT®-Haftkleber vagy, BORNIT®-Bitugrund Fix Spray bitumenes alapozóval kezeljük le.  Terítsül el a felületen, egy lapát, vagy simítókanál segítségével a BORNIT®-Reaktiv-Asphalt anyagot, úgy, hogy egy kicsit magasabban legyen a végleges mérettől. Majd az anyagotl nedvesítsük meg vízzel. Végezetül tömörítsük az anyagot.

Kis felületek tömítéséhez alkalmazzuk a BORNIT Handstampfer, kézi döngölőt.
(Kép: 5) Nagyobb felületek esetében javasoljuk, gépi tömörítő, vagy henger alkalmazását. Tömörítés után a BORNIT®-Reaktiv-Asphalt anyaggal javított felület, azonnal forgalomba helyezhető. A teljes keménységét az anyag kb. 24 óra elteltével éri el, a lezajlott reakció hatására.

 

 

BORNIT RISSFLEX repedés javító.

BORNIT- RISSFLEX

Műanyagbázisú- bitumen – javítómassza aszfaltrepedések rugalmas lezárásához.

Tulajdonságok: A BORNIT Rissflex egy nagyrugalmasságú műanyagalapú bitumenemulzió, amely az aszfalt felületekben keletkezett repedések lezárására szolgál. Az anyag megkötött állapotban időjárás és UV-sugárzás álló. A oldószermentes termék a megszilárdulás után egy tágulásra képes rugalmas záró felületet képez a behatoló felület vizek ellen. A BORNIT Rissflex különösen erősen tapad a felülethez és megszilárdulása után – beszórva zúzalékkal- egy erősen tapadó felületet képez.

Felhasználási területek: A BORNIT Rissflex –et hidegen dolgozzák be, gyors hibajavításoknál jelentősen csökkneti a későbbi anyag és munkaerő felhasználást.
A BORNIT Risslex jól használható a 2 mm-nél szélesebb repedéseknél, és megszilárdulása után egy rugalmas felületet képez a hosszanti – és keresztirányú aszfalt repedésekben. Kisebb repedések estén , ezek felületét kell az anyaggal áthúzni. A bedolgozás történhet kézi erővel- BORNIT Handziehschuh-val, vagy pedig géppel a BORNIT- Rissomat segítségével.

Előnyei:

 • Nagy rugalmasság, a repedést teljesen kitölti, jól tapad a felülethez
 • hidegen lehet bedolgozni
 • megszilárdulás után a javított felület terhelhető
 • környezetbarát, mivel oldószer mentes

Adatok:

 Fajta:  műanyagalapú bitumen emulzió
 Bázis:  kaucsuk latsex, bitumen emulzió
 Oldószer:   nincs
 Szín:  fekete
 Sűrűség:  kb. 1,20g/cm3
 Hőállóság:  kb. +10 C fok AIB szerint
 Halmazállapot:   sűrű, thixotrop
 Felhordás:  Kézzel vagy BORNIT Rixomat
 Bedolgozási hőmérséklet:  +10 - +35 C fok
 Tárolás:   +5 C fok felett
 Tárolási idő:   max. 6 hónap
 Tisztítás:   friss állapotban vízzel illetve BORNIT bitumentisztítóval
 Higítás:   vízzel
 Egészségre káros anyagok:   nincsenek
 Veszélyfokozat:   nincs
 GISBAU gyártmány kód:   BBP 10

 

Az alapfelület: az alapfelületnek szilárdnak pormentesnek kell lennie. ( pl. előtte a repedéseket sűrített levegővel kifújni ), és minden vegyszertől mentesnek, ( olaj, zsír ). Enyhén nedves lehet a felület, de ne legyen vizes ! Nagyobb repedéseket előtte BORNIT javító cementtel, vagy BORNIT –reaktív –aszfalttal kezelni kell.

Bedolgozás: Alapvetően az anyag bedolgozása +10 C feletti hőmérsékletnél és száraz időben kell , hogy történjen, de legalább 6 órával az eső elállta után.

Kézi bedolgozás: A kézi bedolgozás előtt, lassú fordulaton gépi keverővel az anyagot átkeverni. Ezután a célszerszámmal, a BORNIT Handziehschuh-val a repedések felett egyenletesen elosztani. ( Ajánlott többször a repedés felett átmenni, hogy az anyag biztosan a repedésbe jusson ). Közvetlen a felhordás utána felületet 2/5 zúzalékkal vastagon beszórni . Az így kezelt felület időjárástól függően kb. 30 perc múlva használható- a járművek ráhajthatnak. A további száradás már a forgalom alatt történhet.

Gépi bedolgozás: A BORNIT – Rissomat géppel nagyobb repedések ill. nagy felületek kezelhetők BORMIT Rissfex-el be rövid idő alatt. Egy kézi felhordólándzsa ( ami áll egy szórófejből és egy húzólándzsából ) alkalmazásával az anyag nagy nyomás alatt elfolyósodik és jobban bedolgozható, minta kézi bedolgozásnál. Egyidejűleg az anyag a repedés felületére egyenletesen a szükséges vastagságban kerül felhordásra, mielőtt a zúzalék rákerül.

Egy egyenletes és optikailag tiszta felület képződik , amikor a zúzalékot a BORNIT –Streufix szórógéppel szórjuk ki az megmunkált felületre, amely a 2/5 zúzalékot a szükséges mennyiségben és vastagságban teríti. Amennyiben részletes leírást kér , kérjük jelezze .

Megjegyzés: Az anyag teljes kiszáradása bizonyos körülmények között egy napnál is tovább tarthat, az időjárástól, valamint a bedolgozott anyag mennyiségétől függően. Ezen idő alatt a gépjárművek általi áthaladásnál nedves anyag kerülhet a felületre, amely azonban a végtulajdonságokat nem befolyásolja. A bedolgozott felületen való áthajtás lehetőleg kis sebességgel történjen, és rakjunk ki figyelmeztető táblát a zúzalék miatt .

Fontos megjegyzés: Az aszfaltban a repedések feszültségek megjelenése, és különböző erőbehatások miatt keletkeznek. ( pl.: gyenge útalap, süllyedés stb ). Ezáltal a kezelt felületeken ismét megjelenhetnek a repedések, amit ezek után ismételten ki kell javítani. Egy végleges javítás akkor lehetséges, ha a repedésekhez vezető okokat is megszüntetjük. Egy hosszabb élettartamú javítás az aszfalt kimarásával és forró töltőanyag ( pl. BORNIT Heissvergussmasse ) lehetséges.

 

BORNIT Riss-tape

Polimerizált - Bitumen alapú, repedésjavító szalag, aszfalt burkolatokhoz.

Előnyei:

 • Tartósan rugalmas, repedésáthidaló, kiváló tömítőképesség az útfelületen.
 • Hidegen feldolgozható, nincs nagy gépigény.
 • Azonnal forgalomba helyzhető. Minden időben használható.

BORNIT®-Riss-Tape: Mint egy takarószalag eltömíti, és elfedi, a nyitott hézagokat, repedéseket. 5 mm széles repedésig alkalmazható, aszfaltozot útburkolatoknál. 

Fontos: Az alapfelületnek száraznak 2 kell lennie! Jobb tapadás érdekében, az alapfelületet, kezeljük Bitumenes alapozóval.

Tipp: Használjon BORNIT®-Bitugrund Fix Spray-t. Gyors, tiszta, és tökéletes alapozás. 
Az alapozásnak tökéletesen meg kell száradnia, mielött a BORNIT®- Riss- Tape-t felragasszuk. 

Nagy melegben, és pormentes tiszta 4 felületen, az alapozás elhagyható. BORNIT®-Riss-Tape +15°C felett használható. Hidegebb hőmérséklet esetében az alapfelületet elő kell melegíteni. Fektesse le a szalagot a pededés fölé, de ne távolítsa el az elválasztó papírt. Megakadályozza, hogy a szalag a rádöngölés (ütögetés) közben rátapadjon a szerszámra. 

A teljes rögzítés után, távolítsuk l, az 6 elválasztó papírt. 
A szalag végleges tapadóerejét, tömítőképességét, és érdességét, a folyamatos forgalom alatt, nyeri el.
A repedés hosszantartóan és rugalmasanlezárva.Megakadályozza, hogy a csapadék és a pára bejutását az útburkolatba.

 

BORNIT Reparaturmörtel

Megoldás, burkolatok hibáinak kijavítására. Gyorsan szárad, hidegen feldolgozható. Javítóanyag, aszfalt és betonfelületekhez.

Előnyei:

 • Gyors és biztos javítás, egyenletesen kitölti az úthibákat, 30 perc elteltével, forgalomba helyezhető.
 • 5 – 30 mm vastagságban teríthető, egy munkamenetben.
 • Gyors javítás csatlakozásoknál, lefolyóknál, sérüléseknél, csatornáknál, fel és lehajtókhoz.
 • Oldószermentes, környezetbarát.

BORNIT®-Reparaturmörtel RE Többkomponenses javítóhabarcs, aszfalt és betonfelületek javításához. Speciális adalékokat és természetes ősszetevőket és kötésgyorsító anyagokat tartalmaz. Vízzel összekeverve, egy gyorsanszáradó egyszerűen feldolgozható javítóanyagot kapunk, melyet egy munkamenetben 30 mm rétegvastagságig dolgozhatunk be. Mélyebb javítások esetén, több rétegben terítjük el. A BORNIT®-Reparaturmörtel RE Kétféle kavicsszerkezettel rendelhető. (RE 30) 0-3 mm (RE 50) 0-5 mm

A javítandó felület széleit, szalaggal ragasszuk körbe, egy határozott elválasztó vonal, érdekében. A javítandó felületet, a jobb tapadás érdekében, vizes ecsettel vagy kefével, nedvesítsük elő.  A kavicsot és az egyéb poralakú összetevőket, egy keverőgép segítségével, szárazon keverjük össze. Majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy az anyag konzisztenciája, un. földnedves legyen. Végül adjuk hozzá a bitumenemulziót, és keverjük alaposan át, míg homogén anyagot nem kapunk. Melegebb időjárás esetén, egy kicsit több vizet adjunk az anyaghoz. A bekevert anyagot, azonnal bekell dolgozni, bedöngölni és elsimítani. Időjárástól függően, a javított felület kb. 30 perc után, terhelhető.

 

BORNIT RISSMASSE

Forrón feldolgozandó repedés - javítómassza.

Tulajdonságok: A BORNIT – Rissmasse H egy repedés javítómassza, amely forrón kerül feldolgozásra, polimer-bitumenbázisú, nagy jó kopásállósággal és hidegen is nagyon jó rugalmassággal. A BORNIT Rissmasse H nagyon jól tapad aszfalthoz és betonhoz is, viszont nem tapad a gépjárművek abroncsaihoz. A megmunkált felületek az anyga kihűlése után azonnal átadhatók a forgalomnak.

Felhasználási területek: A BORNIT Rissmasse H egy repedés kitöltő massza, hálózatos repedések javítására aszfalt és beton felületeken. Ezentúl javítja még a az útfelület tapadását is.

Alapfelület : az alapfelületnek szilárdnak pormentesnek kell lennie. ( pl. előtte a repedéseket sűrített levegővel kifújni ), és minden vegyszertől mentesnek, ( olaj, zsír ).
Betonnál a felhasználás előtt BORNIT – alapozóval kezeljük a felületet. Aszfaltnál, ha a bedolgozás előtt egy meleglevegő lándzsával kezeljük a felületet ( felmelegítjük ), akkor alapozó nem szükséges.

Bedolgozás:

Az öntőmassza felmelegítése : A BORNIT öntőmasszákat csak keverővel és hőmérsékletmérővel ellátott olvasztótartályban melegítsük fel lassan a megadott hőmérsékletig. Keverő és hőmérsékletmérő nélküli tartályokban való melegítésnél fennáll a túlhevítés veszélye, amelynél az anyag tulajdonságai károsan változnak, alkotóelemei kicsapódnak, és eredeti funkciójára az anyag alkalmatlan lesz.

Az anyag felmelegítését csak teljesen tiszta , minden szennyeződéstől mentes tartályban végezze. A különböző öntőmasszákat egymással nem lehet keverni !!!

A repedések kiöntésére való előkészítés:

Az öntőmasszáknál való munkavégzésnél a köbvetkezőket kell figyelembe venni, betartani.

 • Az öntőmassza csak száraz időben kerülhet felhasználásra
 • A megmunkálandó felületek hőmérséklete legalább + 5 C legyen.
 • A terület forgalomtól el legyen zárva.

 

BORNIT Fertsigschlamme

Póruslezáró, felületképző anyag, repedezett aszfaltburkolatokhoz. – Polimermodifikált bitumenemulzió, természetes adalékanyagokkal.

Előnyei:

 • Regenerálja az elöregedett, repedezett, porózus aszfaltburkolatokat.
 • Teljesen kitölti és eltömíti a pórusokat. Felújítja, a repedezett felsőréteget.
 • Oldószermentes és környezetbarát, egyszerű felhasználás, alacsony eszközigény.

 

A Bitumeniszap felhordása elött, tisztítsuk 2 meg, a kezelendő felületet. Távolítsuk el a
por és egyéb kavicsos, és laza darabokat: Tisztítsuk meg a felületet, az olaj, zsír, és üzemanyag szennyeződésektől. Tipp: A járdaszegélyt és a javítási felület széleit egy szalaggal ragasszuk le, hogy a csatlakozások tisztán maradjanak.
Az elöregedett, tönkrement felületet, enyhén nedvesítsük elő vízzel, vagy ajánljuk a jobb tapadás érdekében, BORNIT®-Haftkleber használatát.

Az anyagot, felhasználás elött, lassú 4 fordulatszámú keverőgép segítségével, alaposan keverjük át, amíg az anyag teljesen homogén nem lesz. Ez után a BORNIT®-Fertigschlämme felhasználásra kész. Az anyagot egyszerűen egy gumilehúzó vagy egy puha kefe segítsévével egyenletes vastagságban, szétterítjük a felületen. Anyagfelhasználás kb. 1 kg/m2.

Száradás után, egy tökéletesen zárt, repedésmentes felületet kapunk. A felület száradás elött, megszórjuk kvarchomokkal, akkor érdesebb és terhelhetőbb bevonatot kapunk. A felület további javítása, felfrissítése, bármikor lehetséges.

 


További információkra van szüksége? Kérjen részletes árajánlatot!

e-mail: tendix@tendix.hu


Szatyina István 
Budapest, Pest megye
+36 20 556 7725

Varga Ákos üzletkötő
Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nográd megye
+36 30 357 6847

Veréb Máté üzletkötő
Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves és Békés megye
+36 20 562 5361

Kardos Róbert üzletkötő
Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Zala, Vas és Veszprém megye
+36 70 423 9014

Képek:


Bornit 
Útjavítási segédanyagok 

További információkra van szüksége?
Kérjen részletes árajánlatot!

e-mail: tendix@tendix.hu

Szatyina István 
Budapest, Pest megye
+36 20 556 7725

Varga Ákos üzletkötő
Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nográd megye
+36 30 357 6847

Veréb Máté üzletkötő
Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves és Békés megye
+36 20 562 5361

Kardos Róbert üzletkötő
Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Zala, Vas és Veszprém megye
+36 70 423 9014